Hvid te:

Oprindelig er hvid te en specialitet fra Fujian provinsen. Man taler grundlæggende om to typer hvid te fra Kina - Silver Needle og Bai Mu Dan – de kommer begge fra tebusken Da Bai (Camellia sinensis familien).

Begge typer hvid te håndplukkes indenfor få dage i det tidlige forår (sidst marts først april) og inden knopperne springer ud. Den ægte hvide te bliver kun plukket denne ene gang om året.

Den ægte Silver Needle (kendes også som Yin Zen) består kun af håndplukkede topskud fra teplanten. Topskud fra tebusken er lange lidt nåleformede, lyse oliven grønne med hvide hår (hårene beskytter topskuddet) og så har topskuddet et lidt sølvagtigt skær – deraf kommer navnet Silver Needle.

Den ægte Bai Mu Dan (Pai Mu Dan, White Peony el. Hvid Peon/Hvid pæon) består af en blanding af topskud samt de to efterfølgende hele/ikke knækket teblade på busken.

For at få hvid te skal de friskplukkede topskud og teblade gennem to processer:

  • Tørringsprocessen (knopperne samt tebladene lægges til tørring helst under åben himmel)
  • Afsluttende tørringsproces

Selve fremgangsmåden hvorpå man fremstiller hvid te er meget simpel, og alligevel er det nok den sværeste proces.

  • Tørringsprocessen: De friskplukkede topskud og tebladene lægges til tørring/visne under åben himmel og i solskin over 3 dage. I tørringsprocessen ændrer topskuddene også farve til en oliven grøn farve. Denne proces kan også forgå i en hal (da vejret kan være ustabilt i plukningsperioden). I hallen kan man kontrollere temperatur og fugtighed 100%. Der skal holdes en rimelig konstant temperatur på 30º-32ºC i hallen og med god ventilation – i denne proces kommer fugtigheden i Silver Needle og Bai Mu Dan teen ned på 5-7%. 
  • Afsluttende tørringsproces: Da luftfugtigheden i Fujian på denne årstid er meget høj bliver man nød til, at efterbehandle/tørre Silver Needle teen yderliger og det gøres meget skånsom på en pande over ild og derefter sorteres den færdige hvide te. 

En ægte Silver Needle har en lys gul/honning farve, en mild sød honningagtig smag og indeholder mest tein/koffein af alle typer te – årsagen er, at tein/koffein er et stof som teplanten producerer for, at beskytte knopper og blade mod skadedyr. Når man “bare” nøjes med den skånsomme tørringsproces bibeholder de unge topskud også sin tein/koffein og dette er årsagen til det høje tein/koffein indhold i Silver Needle.

En ægte Bai Mu Dan har en mere ferskenagtig farve, en mild og mere frugtagtig smag den indeholder mindre tein/koffein end Silver Needle – årsagen er, at man har blandet topskud og teblade sammen og tebladene indeholder mindre tein/koffein end topskud.

 
Silver Needle - køb vores hvide teer  her

Silver Needle - køb vores hvide teer her

 
 
Bai Mu Dan - køb vores hvide teer  her

Bai Mu Dan - køb vores hvide teer her