Oolong te:

Denne te bliver også kaldt Wulong te og Blå te - men fælles for dem er at de er halv oxideret te og er en mellemting mellem en grøn- og sort te (groft sagt).

Ved Oolong te er hele idéen, at sørge for de friskplukkede teblade udsættes for en kontrolleret oxidering – oxideres de friskplukkede teblade over 70% bliver Oolong te nemlig til en sort te.

Til Oolong te bruger man gerne lidt mere modne teblade da de indeholder mindre tein - dette opleves når man brygger Oolong te da bladene er meget større end andre teer. Oolong te er en specialitet fra især Fujian provinsen i Kina samt i hele Taiwan (Formosa) og Thailand.

For at få Oolong te skal de friskplukkede teblade gennem fem processer

  • Tørringsprocessen (tebladene skal visne i solen – hvorefter de afkøles)
  • Svedeprocessen (ved kontrolleret konstant varme + fugtighed + håndbearbejdning)
  • Opvarmningsprocessen (på pande eller i ovn)
  • Formgivningsprocessen (kugler, spiraler eller naturlig form)
  • Afsluttende tørringsproces

Man taler om to kategorier af Oolong

  • den lette der er 10-30% oxideret – lavet på den Kinesiske metode kan give en fra en vegetabilsk/jod/hav og over til kastanje/sød blomster smag.
  • den kraftigere der er 60-70% oxideret – lavet på den Taiwanske metode og giver en mørkere, mere frugt- og træagtig smag.

Men igen har hver land, hver region, hver plantage sin måde og sin “opskrift” på netop deres Oolong te som sagtens kan afvige fra de to ovennævnte kategorier.

Men selve fremgangsmåden hvorpå man laver Oolong te er dog rimelig ens.

  • Tørringsproces: Man lægger de nyplukket blade i solen i et par timer hvorpå bladene begynder, at visne – derefter lægger man dem i skyggen hvor de afkøles – oxideringen er begyndt.
  • Svedeproces: Man taler nu om, at tebladene skal “svede” og det gøres ved, at man ved en konstant temperatur på mellem 22º-25º grader og en fugtighed på 85% først meget forsigtigt begynder, at ryste, omrører, bevæger tebladene og efterfølgende lidt mere energisk/kraftigt – cellestrukturen i tebladene bliver gradvist nedbrudt og oxideringen processen i selve tebladet begynder ved, at farven i kanten af tebladet ændres til en rødlig farve. Nu er det “ristemandens” dygtighed og håndværket kommer til sin ret for nu skal “ristemanden” bruge sin ekspertise, sin lugtesans og fingerfornemmelse for, at kunne finde den nøjagtig ønskede Oolong smag og når denne er opnået skal oxideringsprocessen stoppes.
  • Opvarmningsproces: Oxideringsprocessen stoppes ved, at man i en pande eller en ovn ved 200°C (nogengange ved 240°C/260ºC) i mellem 30 sekunder og 5 minutter opvarmer tebladene (ligesom ved grøn te) hvorved man “dræber” de enzymerne i tebladene som er årsag til, at tebladene oxiderer.
  • Formgivningsproces: Efter sådan en opvarmning/dampning er bladene blevet bløde og man kan nemt efterbehandle tebladene dvs. rulle kugler, lave spiraler eller bare bibeholde deres naturlige form.

Afsluttende tørringsproces: Oolong tebladene skal nu tørres og det foregår ved, at man på lægger de efterbehandlede teblade i nogle bambus kurve (en stor Dim Sum) og man cirkulerer 100ºC varmluft omkring tebladene i ca. 20 minutter.

 
Bao Zhong ca. 10% oxideret (Taiwan) - køb vores Oolong teer  her

Bao Zhong ca. 10% oxideret (Taiwan) - køb vores Oolong teer her

 
 
Tie Guan Yin ca. 30% oxideret (Kina) - køb vores Oolong teer  her

Tie Guan Yin ca. 30% oxideret (Kina) - køb vores Oolong teer her

 
 
Butterfly of Taiwan 70% oxideret (Taiwan) - køb vores Oolong teer  her

Butterfly of Taiwan 70% oxideret (Taiwan) - køb vores Oolong teer her

 

Note: 

Thailand er blandt andet kendte for deres Milky Oolong og som navnet siger indgår der mælk i fremstillings processen - nærmere under "opvarmningsprocessen".

Opvarmningsprocessen skal som sagt stoppe oxideringsprocessen og istedet for at dampe med vand som traditionelt vis, så bruger man mælk. Der sker så det, at mælkesukkeret sætter sig på Oolong teen og det giver en helt speciel sødme, farve og fylde til teen som man ikke oplever ved andre typer Oolong teer - dette er da også med til, at gøre denne te meget populær.

Milky Oolong ca. 25% oxideret (Thailand) - køb vores Oolong teer  her

Milky Oolong ca. 25% oxideret (Thailand) - køb vores Oolong teer her