Mørk te / Pu Erh te:

Mørk te er betegnelsen for nogle meget specielle teer der primær kommer fra Kina. Navnet Mørk te kommer af, at teerne har en meget mørk farve når den brygges, en farve der blandt andet kommer fra fremstillings- og aldrings metoden af tebladene.

  • teerne er fermenteret (gæret) og ikke oxideret (iltet) som de sorte teer.

  • her taler man om årgange og fremstillingsmetode - en slags årgangs teer.

De fleste Mørke teer der produceres kommer fra Yunnan provincen i Kina. Men andre kinesiske provinser som Guangdong, Hubei, Hunan, Jiangxi og Szechuan laver også disse teer. Der er i de seneste år også kommet Mørke teer fra lande som Malawi.

Den mest kendte af de Mørke teer er Pu Erh, og den produceres udelukkende i Yunnan provinsen, og af den te busk variant der hedder Da Ye (Store blade) som er speciel for denne region. Det er også Pu Erh teen vi vil gennemgå fremstillingsprocessen af i dette afsnit.

Den officielle definition for Pu Erh er lidt som den franske vin klassifikation “appellation d’origine contrôlée” - der for Pu Erh kan oversættes til “Te produceret af blade, høstet af Da Ye busken fra Yunnan regionen, soltørret og som har gennemgået en fermenteringsproces enten naturligt eller kontrolleret”.

Der er to metoder hvorpå man laver Pu Erh te

  • Sheng - den komprimeret/pressede grønne te - naturlig lagret.

  • Shu - den sorte “kogte” metode - kontrolleret lagret.

De første behandlingstrin er de samme for begge typer.

1: Tørring i solen

De høstede blade spredes ud i solen i cirka 24 timer. Varmen har den virkning at tørre bladene ud og ødelægge det enzym, der er ansvarlig for oxidation.

Note: Oxidation forekommer faktisk, men i meget begrænset omfang.

Dette trin er meget vigtigt for teens duft.

2: Opbevaring

Når bladene er tørret, sorteres bladene efter kvalitet og beskadiget blade kasseres. De sorteret blade opbevares, inden de sælges til Pu Erh producenter eller specialister som alt efter metode, efterbehandler bladene til enten Pu Erh Sheng eller Pu Erh Shu.

Pu Erh - Sheng metoden:

De tørret blade dampes ved 170°C i få minutter, de blødgjorte blade pakkes ind i bomuld og presse derefter i forskellige faconer eks. runde kager, brikker, fugle reder el. en helt anden facon. Derefter pakkes teerne i noget specielt papir som teen kan ånde gennem og kagerne ægges til naturlig tørring over en årrække.

I processen sker det, at i den våde te vil der opstå en gæringsproces pga. microorganismer, de vil fermentere teen under tørrings perioden. Den våde te “kage” vil tørre hurtige på ydersiden og langsomt inde i midten. Det er i den proces smagen og farven udvikle sig alt efter foreholdne.

Denne metode er den traditionelle metode, der går 3000 år tilbage i Kina, og repræsenterer den ældste metode til transport af te. Disse teer blev flere steder brugt som betalingsmiddel.

Det er også Pu Erh Sheng som er de dyreste og som med alderen kun bliver bedre og de er de mest efterspurgte teer som investering.

Shu metoden:

De tørret blade spredes ud i et ca. 1 meter tykt lag, ofte på jorden, i rum hvor varme og fugtighed er strengt kontrolleret.

Bladene bliver derefter generøst sprøjtet med vand og dækket af en tæpper eller presenninger. Temperaturen i midten af bunken af blade når hurtigt 60°C og under processen blive bladene vendt løbende i hele perioden.

Under denne proces (varme og fugt) opstår der en gæringsproces pga. de mikroorganismer der kommer pga. den kombineret fugt, varme og tildækning.

Dette trin tager mellem 45 dage og 3 måneder afhængigt af ønsket fermenteringsgrad. Denne proces skaber i sidste ende bladernes karakteristiske farve, der spænder fra brun til sort og det mangfoldige udvalg af aromaer, der karakteriserer den mørke tefamilie Pu Erh.

De færdig tørrede blade, gennemgår en screeningsenhed og sorteres i forskellige kvaliteter. De fleste af bladene bliver enten solgt som løsvægt eller ligesom ved Pu Erh Sheng komprimeret til kager, mursten og fugle reden.

Processen til fremstilling af Pu Erh Shu var oprindeligt beregnet til at fremskynde aldringsprocessen da Sheng metoden er meget længere. Processen giver imidlertid disse teer deres organoleptiske egenskaber, der adskiller sig væsentligt fra de af naturligt tørrede mørke teer som Pu Erh Sheng.

 
Pu Erh Lin Gang Yunnan 2009 (Kina) - køb vores Pu Erh teer  her

Pu Erh Lin Gang Yunnan 2009 (Kina) - køb vores Pu Erh teer her

 
En Mørk te fra Vietnam - minder om en Pu Erh

En Mørk te fra Vietnam - minder om en Pu Erh

 
Pu Erh SHENG Lin Gang Yunnan 2018 (Kina) - køb vores sorte teer  her

Pu Erh SHENG Lin Gang Yunnan 2018 (Kina) - køb vores sorte teer her

 
Pu Erh SHU Lin Gang Yunnan 2018 (Kina) - køb vores sorte teer  her

Pu Erh SHU Lin Gang Yunnan 2018 (Kina) - køb vores sorte teer her

Note: 

Pu Erh te er det man i Kina betegner som en medicinsk te, der bliver drukket pga. sin mange sundhedsmæssige egenskaber eks. sænker den kolesterol i blodet, opløser fedt, forbedre fordøjelsesystemet, forbedre blodcirkulationen i kroppen og kan reducere de skadelige virkninger efter et alkoholmisbrug.

Nogle af Pu Erh (Sheng) bliver kun bedre med alderen og priserne kan ende op i samme prisleje som guld.

Der er kommet større og større efterspørgsel på ægte Pu Erh og derfor er priserne stigende.